Een smartwatch is eigenlijk een draagbare computer die om de pols gedragen wordt. Het biedt niet alleen de functionaliteit van een horloge, maar ook die van een smartphone. Smartwatches kunnen worden gesynchroniseerd met mobiele telefoons om verschillende taken uit te voeren.

Er zijn verschillende soorten smartwatches op de markt, maar de meeste werken prima samen je mobiele telefoon. Wanneer je een smartwatch verbindt met je telefoon, wordt het scherm van de telefoon gesynchroniseerd op het scherm van de smartwatch. Dit betekent dat je inkomende oproepen, berichten en notificaties kunt bekijken zonder je telefoon uit je zak te halen. Dit is vooral handig als je aan het sporten bent of je handen vol hebt en niet in staat bent om je telefoon op te nemen.

Smartwatches maken gebruik van Bluetooth-technologie om te communiceren met mobiele telefoons. Wanneer je een nieuwe smartwatch koopt, moet je deze eerst koppelen met je telefoon via Bluetooth. Dit is een eenvoudig proces dat meestal slechts enkele minuten in beslag neemt.

Nadat je smartwatch is gekoppeld met je telefoon, kun je verschillende taken uitvoeren met je smartwatch. Hier zijn enkele handige toepassingen die je niet mag missen:

1. Ontvang notificaties – Wanneer je een melding ontvangt op je telefoon, wordt deze ook weergegeven op je smartwatch. Je kunt de melding lezen en eventueel actie ondernemen, zoals het beantwoorden van een tekstbericht of het accepteren van een telefoongesprek.

2. Fitness tracking – Smartwatches hebben vaak ingebouwde fitness tracking-functionaliteit. Je kunt hiermee stappen tellen, afstanden meten, calorie├źn bijhouden en meer.

3. Bedien je muziek – Als je naar muziek luistert op je telefoon, kun je deze bedienen met je smartwatch. Je kunt nummers overslaan, het volume aanpassen en meer.

4. GPS-navigatie – Sommige smartwatches hebben GPS-functionaliteit. Hiermee kun je navigeren zonder je telefoon bij je te hebben.

5. Mobiel betalen – Met sommige smartwatches kun je contactloos betalen. Je kunt je smartwatch bijvoorbeeld gebruiken om aankopen te doen in de winkel.

Kortom, smartwatches zijn handige apparaten die kunnen worden gesynchroniseerd met mobiele telefoons om verschillende taken uit te voeren. Door je smartwatch te koppelen met je telefoon kun je de functionaliteit van beide apparaten optimaal benutten. Meer over de beste smartwatches kun je vinden op gezondheid & gadgetplatform Gezondermeer.

Liever de batterij van je smartwatch besparen?

Een behoorlijk nadeel van deze synchronisaties is dat ze energie kunnen vreten. Hier zijn wat tips om de batterijduur van je smartwatch te verlengen:

1. Pas de helderheid van het scherm aan: Smartwatches hebben heldere displays, maar deze verbruiken ook veel batterijvermogen. Het aanpassen van de helderheid van het scherm kan helpen om de levensduur van de batterij te verlengen. Overweeg om de helderheid van het scherm te verminderen of gebruik automatische helderheidsregeling.

2. Schakel onnodige meldingen uit: Als je veel meldingen ontvangt op je smartwatch, kan dit de batterijduur aanzienlijk verkorten. Door onnodige meldingen uit te schakelen, kan de batterij langer meegaan. Overweeg om alleen belangrijke meldingen zoals telefoongesprekken en sms-berichten in te schakelen.

3. Beperk de trillingen: Het trillen van je smartwatch bij elke melding verbruikt veel batterijvermogen. Overweeg om de trillingsfunctie uit te schakelen of te verminderen.

4. Schakel functies uit die je niet gebruikt: Smartwatches hebben vaak verschillende functies, zoals fitness tracking en mobiele betalingen. Als je deze functies niet gebruikt, schakel ze dan uit om de batterijduur te verlengen.

5. Schakel de smartwatch uit wanneer je hem niet gebruikt: Als je de smartwatch een tijdje niet gebruikt, kan het uitschakelen van de smartwatch helpen om de batterijduur te verlengen. Schakel de smartwatch uit wanneer je gaat slapen of tijdens lange perioden van inactiviteit.

6. Gebruik een energiebesparende wijzerplaat: Sommige smartwatches bieden energiebesparende wijzerplaten die minder batterijvermogen verbruiken dan andere. Kies een energiebesparende wijzerplaat om de levensduur van de batterij te verlengen.

Door deze tips te volgen, kun je de levensduur van de batterij van je smartwatch verlengen en ervoor zorgen dat je langer gebruik kunt maken van je apparaat. Hier vind je de batterij settings voor de populaire Apple Watch en Fitbit.